06-16 10 16 80 info@saddle-coach.nl

De balans van het zadel

saddle-coach Jolanda van der Leeden saddlecoach

Geschreven door admin

22-04-2022

We zijn het ongetwijfeld met elkaar eens dat de balans van het zadel (en dus de ruiter) één van de belangrijkste aandachtspunten bij het zadelpassen is.
Maar wát beïnvloed deze balans nu precies en, niet onbelangrijk, hoe kom je erachter wat je moet doen om dit op kunt lossen?

Je komt bij je klant, het eerste wat opvalt is dat de balans van het zadel niet juist is.
Deze is ofwel voor- ofwel achterover en zet de ruiter in een balans zoals we deze niet willen zien om zo lichamelijk klachten bij zowel ruiter als paard te voorkomen.
Een veel uitgevoerde ‘reparatie’ is om het zadel aan de achterzijde op te vullen indien een zadel achterover ligt (of als deze klappert, maar daar komen we in een volgend blog binnenkort op terug). In het verlengde daarvan is het aan de voorzijde extra vulling plaatsen bij een voorover liggend zadel een vaak geprobeerde oplossing, maar zoals je zelf wellicht ondervonden hebt is deze oplossing vaak maar van korte duur.

Hoe zit dat nu eigenlijk?

Allereerst is het belangrijkste om de oorzaak van deze afwijkende balans duidelijk te krijgen en dat is nog niet altijd even eenvoudig!
Heeft het paard stiekem meer ‘drop’ in de rug dan op het eerste oog lijkt? Is de vulling te ver ingelopen aan de voor- of achterzijde?

Een bij elk consult voor de hand liggende vraag is; past de vorm van de boom wel bij dit paard? Minder voor de hand liggend blijkt dat die vraag nogal eens lastig te beantwoorden is. In ieder geval lastig zonder het zadel open te maken….
Hoewel ik na 12 jaar zadels passen, aanpassen, repareren en ontwerpen toch aardig wat ervaring heb opgedaan blijkt het veelal onmogelijk de pasvorm van de boom voldoende in te schatten zonder hier de kussens van te verwijderen. In ieder geval aan de voorzijde!

En ja, een zadel openmaken en weer dichtzetten kost nog weleens wat extra tijd. Tenzij je met zadels werkt die niet gemaakt zijn om ons vak extra moeilijk te maken en je eenvoudig bij de boom kunt.
Als we kijken naar de relatie balans en boombreedte, zou je er bijna standaard van uit gaan dat een zadel welke achterover ligt, een te nauwe boommaat heeft en voorover liggen betekent te wijd.
Helaas, deze conclusie kan ver van de waarheid zijn.
Om de werkelijke reden van disbalans te achterhalen, zul je altijd als eerste de boommaat moeten meten tov de meting van het paard. Deze kan zeker juist zijn en dat toch het zadel voor- of achterover ligt.
Mocht het zadel achterover liggen en je gaat om die reden de boom verbreden (zonder precies te meten), dan kun je zomaar een nieuw probleem creëren. Zorg er dus altijd voor dat je weet of de boombreedte juist staat, voor je aanpassingen uit gaat voeren.

Eerst de boom, dan de vulling.
Niet op de gok, maar netjes meten en het resultaat zal zeker lonen!

 

Deel dit bericht gerust om nog meer tevreden zadelpassers te krijgen!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in…

Equiscan, what about it?

Equiscan, what about it?

Als zadelpassers zijn we altijd op zoek naar manieren om te weten te komen of een zadel het paard het beste past. Het...

Zinloos geweld

Zinloos geweld

Als oprechte zadelpasser ben ik pas echt blij als ik mens en paard comfortabel kan laten bewegen in en onder het...

Telefoon

06 - 16 10 16 80
Logo Saddle-coach wit schaduw

Pin It on Pinterest