06-16 10 16 80 info@saddle-coach.nl

Oei, een klapperend zadel!

saddle-coach Jolanda van der Leeden saddlecoach

Geschreven door admin

12-03-2022

Er zijn een paar zaken die we als zadelpasser niet graag zien bij zadels, ik krijg er gerust kromme tenen van en als ik het niet meteen opgelost krijg, ook nog klotsende oksels.

Één van die dingen is een ‘klapperend’ zadel, waarbij de achterzijde duidelijk meer beweging heeft dan we willen. De daarbij behorende vraag  “Hoeveel beweging mogen we zien?” is vrij eenvoudig te beantwoorden; “Vering vanuit het kussen; graag! Natikken van het zadel en/of loskomen van de kussens; nee!”

Wat is de oplossing voor een zadel dat aan de achterzijde teveel beweegt? Dat hangt helemaal af van de oorzaak en hoewel ruiters dit probleem nog weleens oplossen door aan de achterzijde een onderlegger te gebruiken, zit het probleem net zo vaak niet aan de achterzijde als wel.
Vaak lijkt er op stand niks aan de hand, en komt dit probleem pas tijdens het rijden naar voren.
(Een pasconsult zonder rijden is daarom net zo slim als een televisie van Marktplaats kopen, zonder deze vooraf te testen)

 

Als eerste moet een afwijkende boombreedte worden uitgesloten, Een zadel dat te wijd staat zal aan de voorzijde gaan duiken, waardoor de achterzijde los komt van de rug. Bij een zadel welke qua boommaat te smal staat, komt de voorkant hoger dan het hoort en kunnen we evengoed hetzelfde waarnemen.
Deze afstelling van de breedte komt best nauw en hiervoor dient het zadel aan de voorzijde open gemaakt te worden om zo de afstand tussen de boompunten op te meten ten opzichte van het paard. Is de boom inderdaad te breed of te smal, dan is de oplossing voor het klapperende zadel al wellicht in zicht.

Is de boombreedte niet afwijkend, dan blijven er nog andere mogelijke oorzaken over. Niet in de laatste plaats kan de ruglijn van het paard veranderen in beweging, waardoor de kussens aan de achterzijde inderdaad meer steun mogen bieden.
Wel moet worden gewaakt om niet de kussens aan de achterzijde zomaar te vullen, zonder te controleren of de vorm van de boom in de lengte wel geschikt is voor het paard. Een boom die te rond is voor het betreffende paard, kan er namelijk ook voor zorgen dat de achterzijde los komt in beweging.
Een correctie door middel van vulling zal ten koste gaan van de veerkracht en is om die reden niet geschikt om afwijkingen in de pasvorm van de boom te corrigeren.

Vaak wordt gedacht dat een zadel perfect ligt als het helemaal geen beweging heeft, maar hier kom ik graag op terug in mijn blog ‘Staar je niet blind’.

 

Deel deze blog gerust!

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in…

Equiscan, what about it?

Equiscan, what about it?

Als zadelpassers zijn we altijd op zoek naar manieren om te weten te komen of een zadel het paard het beste past. Het...

Zinloos geweld

Zinloos geweld

Als oprechte zadelpasser ben ik pas echt blij als ik mens en paard comfortabel kan laten bewegen in en onder het...

Telefoon

06 - 16 10 16 80
Logo Saddle-coach wit schaduw

Pin It on Pinterest